Pop-up expositie Johannis de Rijke

De expositie is een initiatief van het Watersnoodmuseum (Ouwerkerk) in nauwe samenwerking met Stichting Johannis de Rijke uit Colijnsplaat. Johannis de Rijke is de, van oorsprong  Zeeuwse waterbouwer uit Colijnsplaat , die in de periode 1873-1903 grootse waterbouwkundige werken verrichtte in Japan en China. Nog altijd wordt de naam Johannis de Rijke daar met zeer veel respect uitgesproken.  De impact van deze  oud-Colijnsplaatse bewoner is uniek en wijdverspreid over Japan en China. De Minister Cultuur van de Japanse Ambassade verrichtte op 26 juni 2018 de opening. Zozeer wordt zijn bijdrage in Japan geëerd dat hij vanuit het toenmalige keizerrijk de titel verkreeg van onderminister van Japan . Via de geschiedenisboeken  wordt de aandacht voor zijn werk in Japans als historisch erfgoed verspreid.

De tentoonstelling is van 28 juni tot en met 15 november 2018, donderdag tot en met zondag geopend van 12.00 – 16.00 uur in de “thuishaven”(door de rode Japanse Poort) Havelaarstraat 30 Colijnsplaat.  Er is gebruik gemaakt van moderne media waardoor 'het verhaal te horen is' en een looproute (met app) langs zijn voormalige (geboorte) woning alsook een selfie met zijn standbeeld tot de mogelijkheden voor de bezoekers behoort. 

Peerock

Sinds 1994 vindt op de laatste vrijdag in juli het Peerockfestival plaats. Een avondvullend programma met verschillende muziekstijlen. Ieder jaar is er voor een band uit Colijnsplaat of omgeving de mogelijkheid om zich in de kijker te spelen. Naast local heros slagen de organisatoren er ieder jaar weer in om veel kwaliteitsacts op het podium te krijgen. Op Peerock speelden de afgelopen jaren Bløf (1x als beginnende band en 1x na de grote doorbraak), Fragment, Surrender, The Whisky Priests, the Brandos, the Nimmo Brothers, Magic Frankie, The Sheer enzovoort. Vaak maken ook verrassingen onderdeel uit van het programma. Denk bijvoorbeeld aan straatartiest Paka met zijn vuurspuwende motor Mathilda. Naast al het vermaak is Peerock ook een plek om alle oude bekenden weer tegen te komen en lekker bij te praten.

http://www.peerock.nl/ 

Colijnsplaatse dagen

Sinds 2003 worden de gezellige Colijnsplaatse Dagen gehouden in het tweede weekend van augustus, voorheen bekend als de Visserijdagen.

Vrijdag is ALLEEN voor de kinderen, Zaterdag is voor iedereen!

Vanaf een steiger in de haven, voor de jeugd het kampioenschap krabben vissen. Dikke pret met een schepnet. Wie de meeste krabbetjes opvist, heeft gewonnen. Daarna kunnen de kinderen in de vismijn terecht voor verschillende kinderspelen en om te knutselen. Vanaf 21.00 uur kan iedereen terecht in de vismijn.

Zaterdag zijn er weer tal van activiteiten voor alle leeftijden.

Uiteraard staan er kermisattracties en is er een grote braderie in de Voorstraat, oude haven en op de haven. In een helikopter kan men de Zeelandbrug en Oosterschelde vanuit de lucht bekijken. Dit kan ook vanaf de rondvaartboot die ieder uur vertrekt vanuit de haven.

Er worden diverse demonstraties gehouden en muziekoptredens zullen het evenement een extra sfeer geven. Als afsluiting is er 's avonds groot feest in de vismijn.

http://www.colijnsplaatsedagen.nl/ 

Koningsdag

http://www.noordbevelandtoerisme.nl/modules/piCal/index.php?action=View&event_id=0000006045  

 

Solexrace

Jaarlijks wordt in Colijnsplaat gestreden om de Peelandcup die wordt georganiseerd door de Solexclub Zeeland. Traditiegetrouw loopt het parcours door de prachtige Voorstraat, om vervolgens langs de kerk door de Havelaarstraat, de Oosthavenstraat en de Havenstraat weer terug te keren in de Voorstraat. Er wordt gereden in twee verschillende categoriën, de snelle solexen en de ludieke.

http://www.noordbevelandtoerisme.nl/modules/wiwimod/index.php?page=solexrace 

 

Patrijzenjacht

Sinds begin 2010 is stichting Patrijzenjacht in het leven geroepen. Drie wielerliefhebbers uit Colijnsplaat (Tonny de Pree, Paul de Waal en Reinier van der Does) hebben het initiatief genomen om de Patrijzenjacht weer op de wielerkalender te zetten.

De Patrijzenjacht was een bekende wedstrijd in Colijnsplaat die van 1955 tot 1965 georganiseerd is. In deze koers van 120 km in en rond Colijnsplaat deden vele bekende (Zeeuwse) wielrenners mee, zoals Huissoon, Rentmeester en de Roo.

http://www.patrijzenjacht.nl/